Petdnevna delavnica v sklopu Pomurskega sejma v Gornji Radgoni

Drage permakulturnice in permakulturniki!

Pripravlja se petdnevna delavnica Društva za permakulturo Slovenije, katera se bo, v sodelovanju s Pomurskim sejmom, odvila v zelenem kotičku sejmišča v Gornji Radgoni. Začeli bomo v sredo, 20. julija, dopoldan in končali v nedeljo, 24. julija, popoldan.

Za predstavitev na AGRI bomo postavili primere štirih različnih tipov kompostiranja (hladno, vroče, z deževniki, z efektivnimi mikroorganizmi) in pokrili ter izdelali kompostno stranišče na zadnji strani hiške iz slamnatih bal. Za vse naštete zgodbe bomo izdelali predstavitvene table. Poleg tega bomo uredili vrt, naredili tuš za našo uporabo in še kaj se bo našlo.

20150826 102133

Delavnica je brezplačna, vendar ni financirana, zato bomo v kuhinji v hiški in krušni peči na naftni sod kuhali, kar bomo prinesli s seboj.

Na delavnici bomo tvorili delovne skupine, kjer bo vsaka odgovorna za določene naloge (izdelava lope, izdelava kompostnega stranišča, izdelava vizualno všečnih in sporočilno jasnih panojev, priprava hrane, izdelava programa za AGRO, delo na vrtu, …). Skupaj bomo pogledali permakulturni načrt prostora in domislili kakšno dopolnilo, izboljšavo ali olepšavo.
Ko bo vroče, se bomo kopali na bližnji šoderjami ali ustvarjali v senci. Zvečer se bomo šli taborni ogenj, tako da ne pozabite na glasbila ali druge socialne pripomočke. Tudi komarji bodo.

20150824 183346

Nastanjeni bomo v odprtem, čistem, nenaseljenem hlevu. Poleg kompostnega stranišča bomo imeli tudi stranišče na splakovanje (če bi koga zamikalo), tuš si bomo naredili, v hiški je nova kuhinja, mogoče bomo imeli internet, za nujne zadeve pa bomo uporabili mobilno wi-fi točko.

Rabili boste visečo mrežo ali podlogo, spalko, lahko boste postavili šotor, parkirali avtodom ali kaj vesoljskega. Prinesite jedilni pribor z lončkom in krožnikom, brisačo, naglavno lučko, kopalke, delovne rokavice in pokrivalo.

Zgodba iz ozadja: na Pomurskem sejmu zadnja 4 leta ustvarja permakulturnik Tomislav Gjerkeš. V kotičku sejmišča je postavljen vrt, hiška iz slamnatih bal, krušna peč na naftni sod in sadovnjak. V zameno za atraktiven program v času AGRE imamo na razpolago prostor, kjer lahko širšemu svetu predstavimo drugačen pogled na življenje, vključno z medsebojnim socialnim bogatenjem.

Zaradi dinamike v skupini je zaželjeno, da ste z nami vsaj dva dni, v pomoč pri organizaciji pa ste naprošeni, da se na delavnico prijavite s SPLETNIM OBRAZCEM. Na delavnici se bomo dogovorili kako bo potekala predstavitev društva v času sejma AGRA, od 20. do 26. avgusta 2016. Vabljeni, da se nam pridružite tudi v času sejemskeg dogajanja! Takrat bomo v bližini sejmišča postavili kamp za potrebe permakulturnih »razstavljalcev«.