Evropska permakulturna konvergenca, Bolsena 7.9. do 11.9.

Mreženje

DPS je postal član mreže European permaculture network, ki skrbi za organizacijo permakulturnih konvergenc in za sodelovanje med različnimi permakulturnimi organizacijami v Evropi. V okviru konvergence smo Lara, Manja in Primož organizirali predstavitev permakulturnega dogajanja v Sloveniji (DPS, otroci v permakulturi, študentski skupnostni vrtovi, potenicali in možnosti za sodelovanje, ...) Dogodka se je udeležilo 17 obiskovalcev iz Italije, Avstrije in Anglije. Izmenjali smo si kontakte is se pogovarjali predvsem o možnostih izmenjave (da nas pridejo obiskat v Slovenijo in obratno) in o možnostih sodelovanja na projektih.

Potencialni projekti

Z Alfredom Deckerjem smo se dogovorili, da bomo v letu 2017 izvedli tečaj za učitelje permakulture (train the trainer). Po vsej verjetnosti ga bomo izvedli v jeseni v Trajnostnem parku Istra. Zato smo se odločili, ker imamo kar nekaj ljudi, ki se imajo željo ukvarjati s poučevanjem. (https://permacultureglobal.org/users/5200-alfred-decker).

Izvesti želimo tudi organiziran izlet na permakulturni inštitut pri Pordenonu, kot primer dobre prakse regenerativnega kmetijstva na večjih površinah.

 

Naši vtisi

Bolsena je dober kraj za konvergenco. Po svoje je bilo simpatično, da so se predavanja odvijala po celem kraju, je bilo pa to organizacijsko precej zahtevno. Zelo pozitivna je tudi dostopna cena konvergence in možnost, da si obiskovalci sami organiziramo prenočišče.

Kaj bi lahko bilo narejeno boljše?

Lahko bi imeli več poudarka na povezovanju - jutranji krog, obveščanje o spremembah na programu oz. bolj organiziran program, enotnejše ure predavanj, in bolj organizirano prevajanje med angleščino in italijanščino.

 

Kaj bi dodali oz. naredili drugače?

Predavanja bi lahko tematsko grupirali, tako da bi bilo eno prizorišče namenjeno predavanjem na temo vode, eno zemlje, eno socialne permakulture, itd. Točna tematika predavanja bi bila izražena tudi pri opisih, skupaj z oznako zahtevnosti (za začetnike, za izkušene permakulturnike ...).

 

Več predavanj bi lahko bilo na področju navezave znanosti s permakulturo, prav tako tem o alternativni ekonomiji. Svoje mesto bi našlo tudi kakšno filozofsko predavanje (npr. o etikah, sistemskem razmišljanju, ...). Več poudarka bi lahko dali na izmenjavo izkušenj (tako napak kot dobrih praks), vključili poročila o projektih, dodali prostor za mreženje in povezovanje na specifičnih področjih.