Datum objave: 19. marec 2018Kategorija: Društvo

Kaj smo počeli v 2017?

V lanskem letu se je v našem društvu veliko dogajalo. Letos je minilo dve leti odkar je naša ekipa prevzela vodenje društva. Še vedno se kalimo o vodenju društva, izvajanju naših načrtov in drugih nalog s katerimi se soočamo. Zadovoljni lahko trdimo, da smo svoja pričakovanja dosegli.

Permakultura in mladi

Postali smo del mednarodne skupine Youth in Permaculture. Primož in Alex sta se aprila udeležila ustanoviteljskega sestanka v Španiji, kjer so se srečali permakulturniki iz Španije, Italije, Anglije, Makedonije, Romunije in Portugalske. V decembru smo v sklopu Youth in Permaculture soorganizirali mladinsko izmenjavo It’s Out Future, ki je potekala blizu Torina v Italiji. Na izmenjavo smo peljali 5 mladih iz Slovenije in dva iz Hrvaške. Več o izmenjavi si lahko preberete tukaj.

Otroci v permakulturi / Children in Permaculture

V sklopu projekta smo nadaljevali s pripravo intelektualnih rezultatov in zbrali primere dobrih praks. Pričeli smo ustvarjati priročnik, ki bo dokončan v letu 2018. Udeležili smo srečanja projektne skupine januarja 2017 v Leedsu v Veliki Britaniji ter maja 2017 v Romuniji. V septembru smo se udeležili treninga za poučevanje permakulture otrok na Škotskem. Letos se projekt Otroci v permakulturi končuje. Čaka nas še izdaja slovenskega priročnika o poučevanju permakulture otrokom, sodelovanje na konferenci Otroci v permakulturi na Češkem in organizacija petih predstavitev rezultatov projekta v Sloveniji. Več o projektu si preberite tukaj ali pa obiščite spletno stran projekta: http://childreninpermaculture.com/

PDC za učitelje

V začetku leta sta Lara in Tomi na OŠ Cvetka Golarja v Ljutomeru organizirala tečaj permakulturnega načrtovanja za učitelje. Udeležilo se ga je 10 ljudi iz vse Slovenije, od katerih jih je nekaj začelo aktivno sodelovati v društvu.  

AGRA

V sodelovanju s Pomurskim sejmom smo sodelovali na kmetijsko-živilskem sejmu AGRA 2018. Priprave na sejem so potekale že v juliju na delovnem tednu na radgonskem sejmišču. Med 26. in 31. avgustom smo bili stalno prisotni na sejmišču in vsakodnevno pripravili različne aktivnosti o permakulturi. En dan smo namenili naravni gradnji in v goste povabili več slovenskih strokovnjakov o naravni gradnji iz Združenja za naravno gradnjo, ki so za obiskovalce našega prostora pripravili raznolike delavnice in predavanja. Gostili smo tudi dr. Tanjo Bagar, ki je predavala o biooglju in zdravilnih učinkih konoplje, ter Fanči Perdih iz semenarne Amarant, ki je predavala o vrtnarjenju, semenih in biodinamiki. Več o dogajanju na AGRA 2018 si lahko preberete tukaj.

Mednarodni tečaj za učitelje permakulture

Konec oktobra smo organizirali mednarodni tečaj Permaculture Teaching Matters, tečaj o poučevanju permakulture. V goste smo povabili izkušenega permakulturnega učitelja Alfreda Deckerja iz Španje. Tečaja se je udeležilo 17 udeležencev iz Slovenije, Danske, Nizozemske, Bosne, Finske, Islandije, Palestine in Portugalske. Eden izmed rezultatov tečaja je, da smo pridobili osem novih slovenskih učiteljev in učiteljic permakulture, ki že poučujejo na delavnicah, predavanjih in tečajih, ki jih organiziramo. Več o tečaju si preberite tukaj.

Soorganizacija Festivala prostora

Jeseni so Petra, Jošt, Tina in Janez sodelovali pri organizaciji Festivala prostora, katerega namen je bila predstavitev naravne gradnje in ozaveščanje o naravni gradnji. Festival je potekal v Gnezdu, centru sonaravne gradnje. Udeležilo se ga je več kot 100 obiskovalcev. Več o festivalu si preberite tukaj.

Delavnice in predavanja

Izvedli smo različne delavnice in predavanja o permakulturi in sorodnih temah. Predavali smo v Ljubljani, Škofji Loki, Kranju, Litiji, Krškem, Ljutomeru,...

Študentski skupnostni vrtovi

Primož še vedno koordinira delo in skupaj s študenti skrbi za Študentske skupnostne vrtove v Ljubljani. V okviru projekta, ki poteka že četrto leto so v okviru Študentskega doma Ljubljana na pobudo študentov nastala dva skupnostna vrtova, eden v Rožni dolini in drug v Mestnem logu.  

Zmajevo sanjanje

Lara, Jošt, Tomi in Petra so izvedli več delavnic o Zmajevem sanjanju, vključujoči metodi vodenja projektov. Več o Zmajevem sanjanju si preberite na strani: http://www.dragondreaming.org/si/   

 

V juniju smo v sodelovanju z Zavodom Bob na Livadi v Ljubljani organizirali permakulturni piknik.

 

Večino naših aktivnosti smo preselil v Gnezdo, center sonaravne gradnje, kjer se redno srečujemo na delovnih in družabnih srečanjih.