Datum objave: 23. april 2018Kategorija: Otroci v permakulturi

Kokoši in ribnik v Vrtcu Vrhnika

Enota Želvica v Vrtcu Vrhnika je našo pozornost pritegnila že pred leti, ko je ena njihovih vzgojiteljic omenila, da imajo kokoši in ribnik.

O ja, tako je! In tole so posnetki, ki dokazujejo, da je temu res tako. Mi si gremo njihov vrtec pogledat v okviru predstavitve projekta Otroci v permakulturi, ki bo potekal 7. junija 2018. 

In ne samo to, uporaba pralnih plenic, ekološki vrt ter veliko časa na prostem so njihova vodila. Več si lahko preberete tudi v članku Nedelo.

Mali koraki

Na predstavitvenem dogodku projekta Otroci v permakulturi, 7. junija 2018, nam bosta vzgojiteljici Anja in Ela predstavili, kako se je vse skupaj začelo v njihovi enoti. Gnala jih je želja, da bi otrokom omogočili čim več časa na prostem, zato so se povezali s starši in lokalno skupnostjo ter pričeli, korak za korakom.

Neobdelano zemljišče ob vrtcu je od leta 2010 dalje vsako leto dobilo kaj novega. Na začetku skalnjak, čebelnjak, gredico, ribnik, sledil je še kompostnik, pa ptičje valilnice, zbiralnik za deževnico, hotel za žuželke, netopirnice in leta 2014 naziv Šolski ekovrt.

Od takrat naprej kompostirajo še več bioloških odpadkov, izmenjujo semena, imajo delovne akcije s starši, postavili so krušno peč ter seveda dobili kokoš in petelina.

Naša kurja družina

Anja Sedej je lani jeseni zapisala: v enoti Želvica imamo pravo kokošjo družino. No, bolje rečeno kokošji par in če bo vse po sreči bo prava družina spomladi, ko bo čas za piščančke. Živita v kokošnjaku v našem naravnem kotičku ob vrtu. Kokoška že nese jajčka, petelina pa smo tudi že slišali kikirikati.

Gre za edinstveno prakso v Sloveniji – vrhniški vrtec je namreč prvi in edini v Sloveniji, kjer skrbijo za (pernate) živali, ki otroke in vzgojiteljice ne samo zabavajo, temveč jim pomagajo živeti še bolj odgovorno do okolja – kokoš in petelin namreč pojesta tistih nekaj ostankov od kosila ter skrbita za diskretno gnojenje tal. Hkrati se otroci učijo skrbeti zanju in razvijajo občutek za odgovornost ter pripadnost. Kokoš in petelin sta zdrava, kar je potrdil veterinarski pregled, bivata v prenosnem kokošnjaku, ki so ga izdelali dijaki Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna, poslikali pa vrtčevski otroci. 

Vaš sanjski okoliš vrtca

Će pridete 7. junija na predstavitveni dogodek Otroci v permakulturi, verjamemo, da vam bo že samo ogled njihovega vrtca dal ogromno idej! Poleg pa boste dobili še nekaj praktičnih nasvetov in navodil s strani projekta Otroci v permakulturi, da boste svoje ideje lahko spravili na papir in nato v realnost.

Prijava na predstavitveni dogodek
Otroci v permakulturi

Če potrebujete še kakšen nasvet ali podporo, se nam lahko pridružite na naših delavnicah permakulturnega načrtovanja, ali pa povabite nas, permakulturne načrtovalce, da skupaj z otroci, učitelji in starši zasnujemo navdušujoč okoliš vašega vrtca.