Datum objave: 14. marec 2023Kategorija: Izobraževanje

Permakultura od osnov do konkretnega načrta - delavnica za dijake v okviru projekta MŠP

Delavnica “Permakultura od osnov do konkretnega načrta” je bila zasnovana na podlagi tečaja Male šole permakulture in se je odvila na Biotehničnem izobraževalnem centru v Ljubljani, 22.2.2023.

Delavnico smo izvedli že na BTŠ Naklo, ki nam je razkrila, da bi si tako učitelji kot učenci želeli več praktičnih vsebin. To smo na BIC Ljubljana lahko upoštevali predvsem zato, ker je bila njihova želja usmerjena v načrtovanje že vnaprej določenega fizičnega prostora. Tega smo si predhodno ogledali, da smo lahko v obsegu delavnice bolj konkretno podprli potrebe po uporabi prostora in sam načrtovalski proces. Delavnica je bila namenjena tridesetim dijakom drugega letnika smeri naravovarstveni tehnik in je bila razdeljena na dva časovno dokaj enakovredna dela. V prvem delu smo predstavili Društvo za permakulturo Slovenije in program Male šole permakulture. Sledil je interaktiven način uporabe učnih orodij, s katerimi smo skupaj z dijaki gradili razumevanje, kaj permakultura pravzaprav je, od kod prihaja, kakšne človeške in naravne izzive nagovarja ter tudi potencialno rešuje. Namen tega dela je bil predstaviti drugačen pogled in odnos do sveta, ter zasaditi seme notranjega premika v posameznikih. Drugi del je bil namenjen permakulturnemu načrtovanju prostora ob robu šolskega parkirišča. Dijake smo popeljali skozi načrtovalsko orodje GOBRADIME ter praktično izpeljali načrtovalski del procesa. Preko predstavitev načrtov skupin smo ugotovili, da so potrebe dijakov dokaj podobne in da so njihovi načrti za prostor vsebovali kombinacijo socialnih in vrtnarskih elementov ter aktivnosti. Ob zaključku so dijaki odgovorili na tri vprašanja. Kaj je bilo dobro? Kaj bi naredili drugače? Kaj bi izboljšali? Odgovore so anonimno oddali v škatlico, kjer so le-ti počakali na notranjo evalvacijo organizacijske ekipe. Z največjim veseljem smo prebrali, da so dijakom bili všeč potek, vsebina in dinamika delavnice, saj so izrazili, da so se naučili nekaj novega in dobili navdih tudi za lastne projekte. 

VSEBINA DELAVNICE JE DEL TEČAJA MALA ŠOLA PERMAKULTURE, KI JE PROJEKT DRUŠTVA ZA PERMAKULTURO IN FINANČNO PODPRT S FINANCIRANJEM PROGRAMA EVROPSKE UNIJE ERASMUS +.