Datum objave: 09. april 2018Kategorija: Društvo

Permakulturni vrt pri Jožici Fabjan

Jožica Fabjan je soustanoviteljica Društva za permakulturo Slovenije in ena izmed pionirjev permakulture pri nas. V intervjuju, ki ga je opravila Alenka Henigman preberite o njenem pogledu na permakulturo in njeno uporabo.

Jožica med svojimi rastlinami.Jožica med svojimi rastlinami.Jožica Fabjan, poznamo te kot upokojeno učiteljico razrednega pouka, slovenskega jezika in knjižničarstva, ekološko kmetovalko in soustvarjalko slovenske ekološke blagovne znamke  Biodar, soustvarjalko domačega  podjetja Endovital in ekoloških izdelkov iz soka rdeče pese in produktov iz čebeljega panja,  sodelavko Inštituta za trajnostni razvoj pri oblikovanju šolskih ekovrtov ter  kot priznano permakulturno učiteljico, ki svoje bogato izkustveno znanje prenašaš na različne generacije preko izobraževalnih tečajev  in pri sebi doma  v Predstrugah, na svojem permakulturnem vrtu. 

Kaj ti pravzaprav pomeni permakultura in permakulturni vrt?

Preplet trajnic z enoletnicami in zelišči.Preplet trajnic z enoletnicami in zelišči.Permakultura mi predstavlja   trajnostni način bivanja. Z  izrazom  sem se prvič srečala leta 1994, ko mi je pod roke prišla knjiga Uvod v permakulturo. Po prebranem uvodniku sem dobila  potrditev, da pravzaprav  že živim trajnostno. Permakultura ni samo vrt, govori o medsebojnih človeških  odnosih, odnosu  do rastlin in  živali in vsega okoli nas. Na svojem permakulturnem  vrtu tako poskušam dosegati  harmonijo med menoj, rastlinami in živalmi.

Pri tebi ne obstaja delitev vrta na  okrasnega, zelenjavnega, zeliščega in sadnega, ampak se vsi  skupaj  medsebojno prepletajo.  Ravno tako ni zaslediti monokulture. Kako ti je uspelo na vrtu vzpostaviti  tako obilje pestrosti?

Dvignjene grede zaobljenih linij.Dvignjene grede zaobljenih linij.V naravi se rastline  (beri v naravnem gozdu in na travniku) medsebojno ne ločujejo, ampak rastejo tam, kjer je za  njih najbolj ugodno. Te vzorce iz narave prenašam tudi na svoj vrt. Opazovanje in povezovanje naravnih danosti je bistvo načrtovanja  permakulturnega vrta. V opazovanje  in načrtovanje  vložim ravno toliko časa kot v  delo na vrtu. Tak odnos mi omogoča, da  se lahko kot človeško bitje  čim bolj naravno vključim v krogotok narave.

Za laike neurejenost, za poznavalce naravni red.Za laike neurejenost, za poznavalce naravni red.Vrt brez okrasnega cvetja, užitnih grmovnic in sadnega drevja je pust, zato je prav, da se pri načrtovanju naslonimo najprej na zasaditve  trajnic, ki nudijo skozi vse letne čase različne spektre  barv, velikosti, oblike… in seveda tudi pridelkov. Med trajnice zasadimo enoletne rastline. Tu rastejo tudi zelišča, ki poskrbijo za zdravje  ostalih rastlin in rodovitno prst.  Zelišča rastejo povsod, kjer je za njih ugodno: pod drevesi in pod  raznimi grmički , med vrtninami  ter okrasnimi cvetlicami. Na svojem vrtu  ne preobračam zemlje, tudi kolobarim ne več, rastlinam pustim, da same osemenijo in se ponovno zasejejo. Dvoletnice, gomoljnice in kapusnice, ki jih želim semeniti, pustim v zemlji tudi preko zime. Jeseni jih zagrebenčim in zastrem z zastirko . Tako mi  spomladi  hitreje vzkalijo,ozelenijo, zacvetijo  in nato osemenijo.  Kar  nekaj gred je  danes že samooskrbnih. To je možno takrat, ko tudi vrtnim površinam dopustimo  zaživeti  njihov naravni proces. Tak vrt nudi zdrav pridelek, ki je energijsko bogat  za nas, ljudi, ter delček pridelka tudi za gostujoče živali. Za običajno predstavo o vrtovih zgleda moj vrt morebiti neurejeno, v resnici pa je posnetek narave.

Kakšno vlogo igrajo vodni elementi , ki jih je kar nekaj na tvojem vrtu, saj imaš urejeno zbiranje deževnice, ravno tako je na vrtu  našel svoje mesto prečudovit bajer, tudi manjša vodna kotanj?

Bajer - zatočišče za živali. Bajer - zatočišče za živali. Raznolikost  življenja na vrtu  omogočim tudi z vnašanjem vodnih elementov. S tem želim privabiti na  vrt vodne in obvodne živali ter rastline, ki prispevajo k pestrosti, raznolikosti in  uravnoteženosti prostora. Odprte vodne površine ugodno vplivajo tudi na klimatske razmere na vrtu.  Vse te vodne površine, ki vsebujejo specifične predstavnike iz rastlinskega in živalskega sveta, so tudi prijeten prostor  za počitek, rekreacijo in opazovanja . Najbolj privlačne so za otroke.

V permakulturi se govori o permakulturnih načelih. Kako upoštevaš načelo o načrtovanju in uporabi energije?

Spiralna greda narejena leta 2001Spiralna greda narejena leta 2001Bistvo učinkovitega načrtovanja uporabe energije pomeni, kako razmestimo v prostoru, v tem primeru na vrtu, prostor za rastline, živali in  objekte. Praktično to pomeni, da razvrščam stvari glede na to, kako pogosto jih potrebujem in koliko dela imam z njihovim vzdrževanjem. Npr.:grede z zelišči in zelenjavo, ki jih uporabljam dnevno, bodo bližje stanovanju oz. hiši,  kot pa tiste grede z vrtninami, ki jih uporabljam enkrat  tedensko ali še manj.

Za konec  še kratko sporočilo, ki bi ga želela  predati našim bralcem?

Vsak lahko začne z ustvarjanjem svojega vrta, če ne drugače pa vsaj  v lončkih na okenski polici, balkonu, v raznih posodah… Začnimo  z majhnimi  koraki. Vrt nam  ne sme biti v breme,  ampak  za  veselje in zabavo.  Slovenija  bi lahko bila  en sam permakulturni vrt.

Zelenjavne gredice pripravljene na zimovanje.Zelenjavne gredice pripravljene na zimovanje.

Avtor članka je Alenka Henigman. 

Članek je bil objavljen v reviji Rože & VRT

Fotografije: Jožica Fabjan, Alenka Henigman