Datum objave: 01. november 2021Kategorija: Dogodki

Spletni tečaj: Mala Šola Permakulture

2021. Oceani se dvigajo, vremenske katastrofe so del našega vsakdana. Cene kvalitetne hrane, goriva in drugih osnovnih dobrin rastejo - medtem pa multimilijonarji hodijo na izlete v vesolje. Kaj se dogaja? Ne vemo. Zdi se nam, da ti tudi ne. Zate nimamo rešitev - imamo pa možnosti.

Kaj je permakultura?

Permakulturniki za permakulturo nimamo poenotenega razumevanja. Velja dejstvo, da ima vsak svojo permakulturo. In imenuje se lahko permakulturno le, če upošteva njene osnove izhajajoč iz besede same:

perma- kar pomeni permanentno, trajnostno oz. ki obstaja neomejeno dolgo obdobje (SSKJ)

in

-kultura, ki je skupek dosežkov, vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega delovanja in ustvarjanja (SSKJ).

Zgodba

Po letih raziskovanj in preizkušanju različnih trajnostnih praks smo dobili idejo, da le-to delimo naprej s tabo. Razmišljali smo, kako oblikovati naša spoznanja, da bi bila dosegljiva več ljudem, hkrati pa pustiti odprte možnosti raziskovanja za vse nas.
Tako se je porodila ideja o oblikovanju spletne Male šole permakulture, kjer permakultura s svojim širokim spektrom področij, predstavlja osrednjo nit raziskovalnega izobraževanja. Začeli smo graditi program osnov permakulture in se s to idejo prijavili na razpis Erasmus+ projekta za mlade. Projekt je bil odobren.

Kaj je namen projekta Mala šola permakulture?

Namen spletne Male šole permakulture je prikazati osnove permakulture, jih približati ljudem in predstaviti možnosti, ki jih predstavlja za oblikovanje boljše, kakovostnejše in lepše prihodnosti ter s podano vsebino posameznike spodbuditi, da tudi sami začnete razmišljati o novo nastajajoči kulturi, ki jo nenazadnje kreiramo sami.


Kaj spoznam na spletni Mali šoli permakulture?

Program je zasnovan v dveh delih.

Prvi del je raziskovalno izobraževalne narave, kjer učitelji permakulture predstavimo osnove. Udeleženci se spoznate z etikami, principi, področji permakulture, zgodovino in osnovami drugih pripadajočih vsebin, kot so:

 • osnove ekologije: Kako s svojim delovanjem vplivamo na okolje?

 • osnove naravne gradnje: Kaj je to in kako postati naravni graditelj?

 • osnove permakulturnega načrtovanja: Kako ga lahko uporabim na svojem primeru?

 • bivanjska kultura: Kaj je to in kako jo sam sooblikujem?

 • zmajevo sanjanje: Predstavitev modela trajnostnega vodenja skupinskih projektov!

 • skupnosti in ekovaška naselja: Prednosti in slabosti življenja v skupnosti!

 • gozdni vrt: Primer permakulturne tehnike trajnostnega gospodarjenja s posestvom!

 • druge tehnike in vsebine skozi oči permakulture

Pripadajoče vsebine z zgornjega seznama bodo predstavljene splošno, potem pa lahko, glede na interes skupine, posamezno temo spoznamo bolj poglobljeno.

Drugi del programa je zasnovan na individualnem ali skupinskem samostojnem delu na lastnih idejah ali projektih, katere s pridobljenimi znanji udeleženci razvijate s pomočjo mentorjev permakulture. Če še nimaš lastne ideje, ne skrbi! Ideja se bo morda porodila med tečajem, če ne pa se lahko pridružiš projektu drugega udeleženca_ke.

Komu je namenjena spletna Mala šola permakulture?

Spletna Mala šola permakulture je namenjena vsem, ki vas zanimajo trajnostne vsebine, ki bi radi s svojim delovanjem spremenili svet na boljše, zase in za svoje potomce, in bi se radi spoznali s trajnostnimi teorijami in praksami.

Namenjena je mladim, ki bi radi svojo ustvarjalno in/ali aktivistično energijo uporabili modro, premišljeno in s kar največ dejanskega efekta v družbi.

Namenjena je vam, ki niste našli svojega mesta v krutem svetu tekmovanja in verjamete, da je sodelovanje trajnostna pot.

Za tiste, ki vas ni strah biodiverzitete in bi radi drugačne prakse uporabili v svojem vsakdanu.

Kje in kako lahko dostopam do Male šole permakulture?

V letu 2022 smo MŠP izvedli prek programa Erasmus+, torej za omejeno skupino mladih, zdaj pa bo postala dostopna vsaki in vsakemu, ki se zanima za permakulturo.

Pripravljamo spletne tečaje, vikend tečaje v živo in krajša predavanja tako na spletu kot v živo. Na novičke o spletnih tečajih društva se lahko prijavite tukaj, ali pa spremljate naše socialne medije.

 

Več o Mali šoli permakulture

 


  Kdo smo?

  Smo skupina petih mladih raziskovalcev življenja in družbe, ki smo našli svoje mesto v permakulturi. Permakulturo aktivno raziskujemo zadnjih 6 let, skupaj imamo tako 30 let izkušenj.

  Melanie Vuga

  Melanie je strastna permakulturnica in zagovornica preoblikovanja znanj in modrosti prednikov za naše potrebe v 21. stoletju. Trenutno poskuša vnašati permakulturne koncepte v prenovo klasične hiše iz 70ih.

  Neža Novak

  Neža je raziskovalka narave iz višin drevesnih krošenj, ki svojo permakulturo oblikuje na svoji mali posesti…

  Katja Štemberger

  Katja prepoznava potenciale permakulture v vsakem sistemu, za katerega si vzame čas in ga opazuje ter ocenjuje vire, ki se …

  Alex Eržen

  Čeprav resno prevzema vajeti družinske posesti v svoje roke, ki jo nadgrajuje z znanji permakulture, pa sam svojo permakulturo udejanja tudi skozi pripovedovanje zgodb v sliki in zvoku.

  Jošt Kozelj

  Permakulturni učitelj in načrtovalec, ki je svojo strast skozi spoznavanje permakulture našel pri raziskovanju človekovega potenciala in strasti …