Datum objave: 29. april 2018Kategorija: Otroci v permakulturi

Trajnostni razvoj na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

V OŠ Ivana Cankarja so leta 2012 pričeli z razvojnim projektom Trajnostni razvoj. Ravnateljica Darja Kosič Auer je ena izmed pionirk ekoloških gibanj v Prlekiji, za zunanjo podporo pri izvedbi projekta pa so v projekt povabili domačega permakulturnega načrtovalca Tomislava Gjerkeša.

Oživitev šolskega vrtaOživitev šolskega vrtaZ mešano skupino učiteljev, staršev in učencev so preko metode Zmajevega sanjanja dosegli že prve vidne rezultate projekta - oživitev šolskega vrta. V skupni akciji s starši so vrt prenovili ter predali v didaktične namene.

Tehnični dan s starši

Sledila je večja priprava za ureditev okolice šole v učni okoliš, na kateri je več mesecev delal celoten kolektiv učiteljev. V enem tehničnem dnevu se je zvrstilo 22 delavnic, sodelovali pa so učitelji, učenci ter 200 staršev. Nastala je učilnica na prostem, urejale so se poti in vzpostavilo se je kompostiranje z efektivnimi mikroorganizmi ter deževniki za šolsko kuhinjo.

Učni okoliš šole s prilagojenim programomUčni okoliš šole s prilagojenim programomNa na podružnični šoli na Cvenu ter na šoli s prilagojenim program v Ljutomeru je učni okoliš rasel pod vplivom dejavnosti na matični šoli.

Čarobni šotori

Naslednji večji premik je bil v pedagoški smeri, kjer je učiteljica petega razreda, Julijano Makovec, začela z vključevanjem otrok v učni proces. Začelo se je s krogom sanj z naslovom: »Kaj bi se v tem šolskem letu moralo zgoditi, da bi bilo to najbolje možen preživet čas?«

Upoštevanje pobud učencev se je nadaljevalo v šolski projekt, kjer so od ideje čarobnih šotorov (dodatni element učilnice na prostem namenjen delu v majhnih skupinah) do izvedbe skupaj s starši šolski kurikulum izvajali izkustveno. Projekt letošnje generacije pa je ureditev senzornih poti, ki vodijo do čarobnih šotorov

Čarobni šotoriČarobni šotori

Povabilo na obisk

Izkušnja iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer je pustila svoj pečat v projektu Otroci v permakulturi. Nekaj o tem, si lahko preberete v primerih dobrih praks, več pa izveste na predstavitvenem dogodku projekta Otroci v permakulturi, ki se bo na šoli odvijal 19. junija. 

Prijava na predstavitveni dogodek
Otroci v permakulturi